Akdeniz’in Tatil Cenneti Antalya’da Gezilecek Yerler
ANTALYA'DA GEZİLECEK YERLER
Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Antalya, tarihi ve kültürel turizme meraklı olanlar için tam bir cennet diyebiliriz! Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapması her dönemden izler taşımasını sağlamış. Görkemli yapılar, etkileyici mimariler, sayısız antik kent ve daha fazlası… Antalya tatilinizde not almayı unutmamanız gereken yerleri listeliyoruz şimdi:
Kaleiçi
Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunan Kaleiçi, şehrin tarihinin izlerini taşıdığı için oldukça önemli bir bölge. Geçmişi günümüze bağlayan en somut yapılardan olan tarihi evler, sadece mimarileriyle değil o dönemdeki insanların yaşam şekillerini, davranışlarını, gelenek ve göreneklerini yansıttıkları için de büyük önem taşıyor.
Yığma taştan inşa edilen evler, sahiplerinin maddi durumlarına göre farklılık gösterse de ortak özellikleri çok. Hem sokak cephesi hem de sokağı görmeyen bir bahçeleri bulunan bu evlerin üst katında cumba bulunuyor. Zemin katta bahçelere açılan taşlıklar, taşlıklarda ise ağaçtan yapılmış kanepeler bulunuyor. Evlerin zemin katı depo, mutfak gibi alanların bulunduğu yer iken üst katlar yaşam alanı olarak kullanılıyordu.
Kaleiçi’nin dar sokaklarında bulunan birçok ev, aslına uygun olarak restore edilmiş. Günümüzde eğlence mekanlarının, restoranların, hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu bir tarihi turizm merkezi konumunda olan Kaleiçi’ne gitmişken Hadrianus Kapısı (Üç Kapılar), Eski Limanı da mutlaka görün.
Yerli ve yabancı turistlerin Antalya’da en sık uğradığı yerlerin başında bulunan Kaleiçi’nin deniz kokan sokaklarında keyifli yürüyüşler yaparken şehrin hemen hemen her yerinden görünen Yivli Minare’yi ziyaret etmeyi unutmayın. Selçuklu döneminden günümüze kadar ulaşan minare, ilk olarak Bizans kilisesi olarak yapılmış olsa da Alaattin Keykubat tarafından camiye dönüştürülmüş ve Antalya’nın ilk İslami yapılarından biri olarak ün kazanmış.
Yanartaş
Antalya’nın popüler tatil merkezi Kemer’e bağlı Çıralı’da bulunan Yanartaş, sonsuz ateş olarak anılıyor. Çıralı girişinde bulunan köprüyü geçip sol taraftaki portakal bahçelerinin olduğu kısma vardıktan yaklaşık 3,5 km sonra Yanartaş’a varacaksınız. Yanartaş’a tırmanırken denizin ve doğanın güzelliğine bakarak soluklanmayı unutmayın.
Turist akınına uğrayan Yanartaş, denize yakın mesafede olup, taşlar arasından çıkan alevlerin hiç sönmemesiyle ünlü. Mucizevi bir deneyim yaşamak isterseniz Antalya tatilinizde Yanartaş’a mutlaka gitmelisiniz. Adını doğalgaz sıkışması sonucu oluşan küçük parçalardan alıyor.
Yanartaş Efsanesi: Yunan mitolojisine göre Antik Likya Kenti olan Kimera’nın yeraltından çıkan ateş kutsal kabul ediliyor. Efsaneye göre Homeros metinlerinde de yer alan ateş, Kimera adı verilen aslan, keçi ve yılan karışımı olan üç başlı canavarın nefes alıp verdikçe ağzından çıkan ateştir. O dönemdeki Likya kralı Bellophontes’i canavarı yenmesi için gönderir, kanatlı atı Pegasus ile birlikte canavarı öldüren genç, onu yerin yedi kat altına gömer. Kimera günümüzde de yerin dibinden ateş çıkarmaya devam eder.
Alara Han Kalesi
Antalya’da görülmesi gereken tarihi yerler arasında kaleler de bulunuyor. Alanya’ya yaklaşık 40 km mesafede bulunan Alara Çayı’nın kenarındaki tepenin üstünde bulunan Alara Han Kalesi, Selçuklu hükümdarı I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldı. Çayın kenarında kayaya oyulmuş dehliz ile ikinci sura kadar erişilebiliyor.
Theimussa (Kale İskelesi)
Kekova bölgesini dolaşmak isterseniz, Kaş’a 30 km, Demre’ye ise 20 km mesafedeki Üçağız Köyü’ne varmanız gerekiyor. Doğal bir liman görünümünde olan koyun kuzeyindeki tarihi kalıntılar Theimussa Antik Kenti’ne ait. Kendinizi zaman tünelinde gibi hissedeceğiniz bu antik kent, bir kitabeye göre M.Ö. IV. yüzyıla tarihleniyor. Günümüzde mezar kalıntılarını görebileceğiniz kentte kule kalıntısını da görebilirsiniz.
Tarihi Saat Kulesi
Antalya’nın simgesi konumundaki Tarihi Saat Kulesi, kalın beşgen bir burç üzerine inşa edilmiş olup, dört tarafında da birer saat bulunuyor. Kimin yaptırdığı ve ne zaman yapıldığı konusunda kesin bilgi olmasa da II. Abdulhamit’in tahta çıkışının 25. Yılında valilere yolladığı fermanda saat kulesi inşaatlarına başlanması yazılı olduğundan, o döneme ait olduğu düşünülüyor. 14 metre yüksekliğindeki Tarihi Saat Kulesi’nin görkemine şahit olmanızı öneririz.
Aya Yorgi Kilisesi
Kaleiçi’nde bulunan 5 Ortodoks Rum kilisesinden biri olan Aya Yorgi Kilisesi, Antalya’nın mutlaka görmeniz gereken tarihi yapıları arasında yer alıyor. Şehrin yakın dönem tarihine ışık tutan yapısıyla 1920’li yıllardaki nüfus mübadelesinin ardından uzun süre depo amaçlı kullanıldı. 1991’den itibaren 2 yıl süren restorasyon dönemine giren kilise, boş kaldığı yıllarda harap bir haldeydi. Restorasyon sonrasında Kaleiçi Müzesi’nin sergi salonu olarak hizmete açılmış.
Noel Baba Kilisesi
Noel Baba olduğu düşünülen Aziz Nicholaos’ın ölümüyle yapılan Noel Baba Kilisesi, Demre’de bulunuyor. Noel Baba’nın öldükten sonra bir süre burada yattığı, bir süre sonra kemiklerinin İtalyan denizcilerce Bari’ye götürüldüğüne inanılıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder